Ugrás az Európai Uniós pályázatok aloldalra.
Vakbar�t verzi�
Besenyszög Város - nálunk élni jó

Tanösvény

A Természetesen Besenyszögön kiadvány letöltéséhez kattintson ide

A „Besenyszögért” Alapítvány kuratóriumának munkája nyomán kialakult községünk –remélhetőleg nem az utolsó-tanösvénye.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus és EGT-hez benyújtott, Szolnok Megyei Jogú Város, mint közreműködő szervezeten keresztül megvalósult, közel 6 millió forint nagyságú pályázatunk több pilléren állva segítette, munkánk nyomán segíti a környezettudatos nevelés általi, Földünkhöz való helyes viszonyulást alakító, segítő szemléletformálódást.

A tanösvény kialakításában közreműködött községünk önkormányzatának műszaki– és szolgáltató csoportja . A „Millér parti természetvédelmi majorság” ösvénye a múzeumunktól indul. Útvonala kitér a Besenyszögi Hagyományőrző Íjászegyesület területére, ahol az egyesület tagjainak társadalmi munkájával elkészült karámozott hely a sziki kocsord és réti őszirózsa növényritkaságokra hívja fel a figyelmet. 

Benedekné Boros Katalin és Benedek Péter kísérő kiadványt készített, melyet minden besenyszögi általános iskolás gyermek ismeretszerzésre használhat. A diákokon keresztül a szülőkhöz is eljutó információs füzet segítségével, - a tavasz beköszöntésével,- a családok együttesen is végigjárhatják a kiadvány hátoldalán található térkép alapján a tanösvény útvonalát. 

A szabad levegőn szép és hasznos perceket tölthetünk együtt a természet közelségében.

 

SÉTA A GALÉRIAERDŐ MELLETT 

 

Ha a Fecskelyuki Sportpálya mellett elindulunk dél felé, a Millér bal oldalán (a pálya oldalában), tehetünk egy gyönyörű sétát, kisebb kerékpártúrát csaknem 2 km hosszan.

Az egész terület (a Millér ezen belterületi szakasza) a Milléri Sporthorgász Egyesület kezelésében, gondozásában van. A régi folyó e szakaszában haltelepítéssel támogatott állami horgászjegy és területi engedély birtokában szabadidő hasznos idő töltése- és sport  célú  horgászati tevékenység folytatható. A Millér-parti séta útvonala követi a Millér folyómedrét. Minden évszakban és minden napszakban megcsodálhatunk valamit az élővilág sokféleségéből, azaz a biodiverzitásból https://www.messzelato.hu/valtozatossag/?page_id=6

A séta első harmadánál, a méhes szemben a Millér túloldalán a besenyszögiek által ismert "Solger tanya" alatti kis öbölben hódok nyomait láthatjuk, ahogyan a körberágott fák szőtdőlnek.

Az út felénél kezdődik a kétnyomú sétaösvény bal oldalán a településkutató táborok által elnevezett belterületi Millér Parti Galéria Erdő. 

Galéria erdő https://hu.wikipedia.org/wiki/Gal%C3%A9riaerd%C5%91   

A 15 éve tartó Településkutató táborok záró "aktusa" a számháború, melynek Besenyszög néhány száz méter hosszú kis galéria erdeje, és a mellette található csaknem 2 hektáros rét adja a helyszínt.

Az erdőben sok-sok madár honol, a vízből fel-felszöklelnek a halak, időnként találkozhatunk mocsári teknőssel, as, ha sötétedéskor csendben hosszasan ülünk, még vidrát is megleshetünk. 

Az erdő után a rét mellett haladva júniusban már biztosan láthatjuk a vadmargarétákat. 

Csaknem 2 km-t akadálytalanul sétálhatunk, biciklizhetünk a zsilipig, ahol a Millér találkozik a Tiszasülyi alatti Tiszából induló 33-as csatornával, azaz a BESENYI KANÁLISSAL 😊 !

 
 

Szórótanya képekben